Oświadczenia majątkowe informacje ogólne

Obowiązek składania oświadczeń majątkowych reguluje art. 24h. ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym ( Dz. U. z 2021 r. poz. 1372  z późn. zm.).

Do składania oświadczeń o swoim stanie majątkowym obowiązani są:

radni, wójt, sekretarz gminy, skarbnik gminy, kierownik jednostki organizacyjnej gminy, osoba zarządzająca i członek organu zarządzającego gminną osobą prawną oraz osoba wydająca decyzje administracyjne w imieniu wójta są obowiązani do złożenia oświadczenia o swoim stanie majątkowym, zwanego dalej „oświadczeniem majątkowym”.

Informacje zawarte w oświadczeniach są jawne oprócz informacji o adresie zamieszkania składającego oświadczenie oraz o miejscu położenia posiadanych nieruchomości.
Wzór formularzy oświadczeń majątkowych określił Prezes Rady Ministrów   w rozporządzeniu z dnia 26 lutego2003 r. (Dz. U. z 2017 r.  poz. 2020).

Rejestr zmian